Olajšava za vzdrževane družinske člane

Vstop v novo leto prinaša tako za pravne kot za fizične osebe kar nekaj birokratskega dela. Najbolje, da si ključne datume za poročanja različnim institucijam po državi zabeležimo na seznam in jih imamo nekje na vidnem polju. Ena od postavk na seznamu je OLAJŠAVA ZA VZDRŽEVANE DRUŽINSKE ČLANE.  

Zavezanec, ki med letom ni uveljavljal olajšave, in tisti, ki želi medletno olajšavo spremeniti, mora najpozneje do 6. februarja na svoj pristojni finančni urad vložiti obrazec, ki se imenuje  »Vloga za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine«   

Obrazec lahko vložite preko portala  eDavki, če imate digitalno potrdilo (SIGEN-CA, SIGOV-CA, POŠTA®CA, HALCOM CA, AC NLB) ali na finančni urad, kjer imate prebivališče.  Seznam uradov s kontaktnimi podatki.

Pri optimiziranju davčne obveznosti z vidika uveljavljanja posebne olajšave za vzdrževane  družinske člane si lahko pomagate s programom za testni izračun dohodnine, ki je objavljen na  portalu eDavki.

Splošne in kratke informacije v zvezi z vzdrževanimi družinskimi člani so objavljene na strani v posebni brošuri  Davki na 1,2,3

(Vir: FURS)