Je sploh še kdo, ki ne pozna nagradne igre »Vklopi razum, zahtevaj račun«?

nagradna igra

Gre namreč za igro, ki jo je Finančna uprava RS pripravila ob uvedbi davčnih blagajn 1.1.2016. Izteče se konec tega meseca.

Doslej si je na svoje mobilne telefone aplikacijo »Preveri račun«, s nagradna igrakatero lahko potrošniki preverjajo račune in sodelujejo v nagradni igri, preneslo že 111.000 potrošnikov, ki so doslej vsaj enkrat preverili račune 75 % uporabnikov davčnih blagajn. Povedano drugače: potrošniki so s svojimi mobilni telefoni preverili tri četrtine vseh izdajateljev računov, ki uporabljajo davčne blagajne.

Boj proti sivi ekonomiji v Sloveniji se torej nadaljuje in je uspešen lahko le, če bodo tudi potrošniki ozaveščeni pri jemanju računov za plačano blago in storitve. A v splošnem je Finančna uprava z odzivom potrošnikov zadovoljna, saj so ti v prvih enajstih mesecih nagradne igre preverili kar 20 milijonov računov, število nepotrjenih računov pa se je zmanjšalo.

V prvem trimesečju je bilo 1,9 % nepotrjenih računov, v drugem in tretjem trimesečju pa je takšnih računov le še 1,2 %. (Pri podrobnejših pregledih nato nadzorniki Finančne uprave ugotavljajo, kaj je razlog, da posamezni račun ni bil potrjen na Finančni upravi RS. )

S 1. septembrom 2016 se je že začel četrti krog nagradne igre, ki se bo zaključil 31. decembra 2016. Potrošniki tako pakete z 10 računi različnih izdajateljev zbirajo do konca leta 2016.

Z novim letom pa na Finančni upravi RS načrtujejo novo oziroma prenovljeno nagradno igro, ki bo še zanimivejša za potrošnike in učinkovitejša pri odpravljanju sive ekonomije. Podrobnosti glede tega bodo javnosti predstavljene v naslednjih tednih.

(Vir: FURS)